Zmiana świec?!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojciech Czerwiński
    Classic
    • 2010
    • 15

Zmiana świec?!

bartholozz, Nie przesadzaj z tym przegladem. Sprawdz numer Vin, czy aby napewno twoje, czy auto jest tak wyposazone jak zamawiales i czy masz dywaniki, siatki itp., sprawdz lakier, czy nie ma rysek, czy kompletne sa zaslepki na wycieraczkach, haku itp. bo to w transporcie moga zapieprzyc, a lakier przytrzec i tyle.
    Opony mozesz jeszcze sprawdzic i czy felgi alusy nie porysowane. Ostatnio kolega bral Golfa 6 i mial porysowana jedna felge. Dobrze, ze zauwarzyl. Wymienili mu z innego zamochodu, ale normalnie przegiecie :/

I tyle. szkoda robic szopke bo nic to nie da, ogolny rzut okiem na auto i tyle, podwozie zostaw w spokoju, nie rozladowuja aut wozkami widlowymi jak na szrotach w niemczech
    w.czerwinski
  • M@rcin123
    Drive
    • 2008
    • 81

Zmiana świec?!

Witam!
    Mam taki maly problem chce sobie wymienic świece i kable napieciowe tylko tu wlasnie zaczyna sie maly problem... (wczesniej w astrze ten zabieg trwał 5-10 min) Mam w mojej octavii silnik 1,6 BFQ 102KM i niestety nie ma tam dostepu do świec jak sie nie myle to tak oby kolektor idzie przez caly silnik od gory;/ Mam prosbe czy ktos zmienial sam świece w tym silniku i jak to dokladnie zrobil?? pozdrawiam

Komentarz

• mroko
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 659
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

W większości ludzie zdejmują kolektor dolotowy żeby wymienić świece w tym silniku. Mi udało się zmienić bez ściągania kolektora przy użyciu klucza przegubowego ale cała operacja trwała około 2godz i zjadła sporo nerwów .
      Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• M@rcin123
        Drive
        • 2008
        • 81

no to mam problem bo teraz aktualnie siedze w czechach i nie mam niestety takich kluczy do odkrecenia kolektora;/ a nie wiem kiedy bede w polsce, ale dzieki kolego moze cos jeszcze wymysle :P

Komentarz

• piotras74
          Rider
          • 2008
          • 738

Ostatnio zmieniałem świece w swojej Octavce z identycznym silnikiem. Robiłem to przy okazji wymiany oleju tak więc zleciłem to mechanikowi. Decyzja ta okazała się jak najbardziej słuszna gdyż jak zobaczyłem co trzeba zrobić aby się dostać do świec to głowa boli :shock: . Oczywiście rozebrali kolektor a i tak dostęp do nich był dość ograniczony.

Moim zdaniem zleć ten temat mechanikom. Na pewno zaoszczędzisz nerwy i czas.

Komentarz

• huwe
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2005
            • 976

nie wiem z czym macie problem - ja w AKL i BFQ wymieniam świece w przeciągu ok 0,5 godziny - ze zdjeciem osłon, rozpięciem kolektora, i zmontowaniem wszystkiego z powrotem). nie wiem czego się bać - kluczyk torx lub srubokręt krzyżak ( bo obydwie wersje spotykam), kluczyk 10, płaski śrubokręt i klucz do śrub. przecież ten kolektor jest przewidziany do rozpołowienia- góre odsuwamy do tyłu i mamy piękny dostęp do świec.
            Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

Pracuję...